Pages

Subscribe:

Thursday, April 18, 2013

:: Latest Saif's G6PD Enzyme Activity ::

Salam semua..

As u all know, bagi sesape yg penah bc blog Dee ni, Saif ade G6PD Deficiency..on 1st April 2013 aritu, g check-up Saif utk setahun..g check-up di Hospital Pakar An-nur, tempat Saif dilahirkan..jadi disebabkan Saif dah ade rekod kesihatan kat sana, dan Pead (Dr. Khairul) yg Dee jmpa utk check-up tu adalah Pead yg sama masa Saif lahir dulu, so Dr. Khairul advise utk buat blood test skali lagi utk tgk aktiviti enzim G6PD Saif setelah umur setahun..Dee xde pape halangan sbb nak tau gak brape range G6PD Saif skang..Alhamdulillah selama membesarkan Saif sehingga setahun ni, Saif xde masalah kesihatan yg teruk2..

Saif ni memang dah pesen dia dah..xmo kat org lgsg..dia nmpk org yg dia xkenal tu mcm monster kot..doc br nak cek, dah melalak mcm ape ntah..blom kena amik darah lg..hadoi laa anakku..time cek dah melalak sepam..time kena inject MMR sekali lagi melalak sepam..tu xpelah kejap je..ni time amik darah, dia punya melalak smpi tersedu2..beberapa mnt gak laa tggu time amik darah sbb nak tggu darah cukup dlm tiub tu..mama pon dah turut syahdu Saif tgk Saif menangis mintak belas kasihan tp sume xlayan..sory syg, ni utk kebaikan Siaf gak..

Ok back tu result..lepas amik darah, doc ckp dlm masa seminggu pihak hospitall akan call bgtau result..jd pada ari jumaat (5 April 2013), doc sndr call bgtau result Saif..Alhamdulillah G6PD Saif hanyalah Partial Deficiency..bleh tgk result Saif kat bwh ni ye..aktiviti enzim G6PD Saif adalah 3.78..utk budak dibawah 12 tahun, aktiviti enzim G6PD perlu lebih dari 9.66..range dari 6.11 hingga 1.93 adalah Partial Deficiency..bawah dari 1.93 adalah True Deficiency..dan range diantara 9.66 hingga 6.11 adalah pembawa..agak2 paham x Dee terang..hehe..just nak bg sedikit explanation pada mommies yg ade anak G6PD gak ;)


Alhamdulillah Saif bukan True Deficiency..tu pon dah cukup melegakan Dee..but still, Saif kena pantang dari sume benda, chemical or makanan yg telah disenaraikan TAK BOLEH bagi dia..huhu..

So tu je sedikit sebanyak penjelasan Dee mengenai G6PD Deficiency yg Dee tahu melalui penerangan Doc :)

2 comments:

aThidEaN said...

thanks for sharing:)

..DeeYana.. said...

aThidEan: u r welcome dear :)