Pages

Subscribe:

Wednesday, January 26, 2011

Soon to be My Home Sweet Home *Weeee~~ ;)

halu2 sume!!~ sbenarnya nk update about my life in year 2010..tp disebabkan tahap kemalasan yg menggunung tingginya, D update dulu ape yg me n hubby will get in 2011..about 2010, D akan update in the nxt entry k..hehe, lagi excited nk update entry ni sbb rsnya dah xsbr giler nak g potong reben nih..hehe (^_*)v
.
.
Dimulakan ceritanya begini...start bulan 8 tahun lepas, me n hubby dah pasang hasrat utk memiliki umahku syurgaku sndr..maklumlah, sejak kawen kami still dok bwh ketiak parents lagi kan..so start bulan 8 tu dah terasa mcm perlu utk kami hidup berdikari (aceh ayat..hehe)..jadi survey punya survey, dari 1 developer ke 1 developer kami jmpa, dari 1 show house ke 1 show house kami g tgk, last skali terpanggil utk g tgk umah under Seri Pajam..mula tu igt biasa2 jelah kan..tp 1st impression dah mcm baik kan dari salesman die..kita pon jd tertarik laa..bukan mcm sesetengah developer, mentang2 laa kami dua ni keje site, pakai baju pon mst laa ala2 site gak kan (lps keje ms tu, terus g kat Seri Pajam)..xkan laa nk melawa melaram bagai nak ke site..tak dilayannye kami..kalu layan pon, acuh x acuh je..kalu yg dtg tu bangsa C, boleh plak layan elok2 kan..padahal lagi serabai dr kami..huh, xptt sungguh (emo jap ttb~~)
.
.
k, smbg blk..hehe..lepas salesman tu explain segalanya..kami pon dibawa ke show house..masuk2 je, terus tertarik mcm kene panah ngan baby cupid yg dok main panah2 tu..bak kata En.Hubby, terbulat2 mata tgk design umah tu..sgt puas ati..n secara xsengaja terkeluar lah ayat "cyg, b nak laa umah ni..sgt memenuhi citarasa!!" hehe..
.
.
ni baru show house kosong..dibawanya pula kami msk fully furnished show house..aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!!! mmg menjerit lah (dlm ati jelah kan..malu ngat aih kat salesman tuh..hehe)..sgt10x lawa k..ade dekat 10 kali kot round dlm umah tu..smpi rs mcm ble x buat2 terkunci kat dlm umah tu..hehe..dah berangan2 dah mcm mn nak deco2 umah kami nnt if jadi beli umah kat seri pajam ni ;)
.
.
Jadi, lepas perbincangan ngan kedua2 belah parents, kami pon mendapat restu utk beli umah tu..yeayyyy!!! =) En.Hubby pon ape lg, trs g letak deposit..n surprisingly, salesman tu br bgtau ms En.Hubby g letak deposit tu, harga umah kami lagi murah dari harga biasa sbb umah kami under bumi lot (minus about 10%) + we are given a blacky kitchen cabinet attached with stove & hood....woowww!!! Alhamdulillah...mmg rezeki yg tidak disangka2 dariMU ya Allah!! ku bersyukur sgt...inilah yg dikatakan setiap ujian yg Allah berikan, pasti akan ade hikmah disebaliknya ;) Aminnn....
.
.
So, untuk pengakhiran tahun 2010, Alhamdulillah kami telah melengkapkan 1 lagi keperluan kami sebagai hubby n wifey iaitu sebuah rumahku syurgaku di Seri Pajam (^_^)..ia dijangka siap ujung tahun ni @ awal tahun depan..InsyaAllah ;)
.
.
.
ni ade laa skit2 gmbr utk tatapan sume =)
Our home type d'Camellia EXTRA ~ thats why we get eXtra advantages ;)
.
.
the Artist view of our Home Sweet Home ;)
.
.
the real hall of our Home Sweet Home ~ really love the deco ;)
.
.
the staircase and the tiles ;)
.
.
the balcony ~ luaskan *wink2* ;)
.
.
p/s: ade lg sebenarnya nak story2, tp smpi sini dulu laa ye..nxt entry will be the progress of Our HSH ;)

20 comments:

~Yun~ said...

bila la dpt beli rumah mcm rumah kak dee ni...cntikla!!! =)

INTAN NOORAMALINA said...

sgttt cantekk!
xsaba ni nk g hausssswarming!hehe..glad 2011 brings lots of joy 2 u n zaim, dee! intan doakn yg terbaik buat korang!emm! ;)

..DeeYana.. said...

hehe, alhamdulillah ;)
yun: sure bleh punya =)
intan: rumah intan pon ape kurangnya..jeles tau umah intan siap ade tanah tepi..hehe..lps ni nk kene berguru kat eric leong laa plak ;p xsbr nk deco2 nih ;)

iera said...

Hai...tadi saja-saja surf cari info pasal d'Camellia,ternampak komen you.Terus masuk blos ni untuk baca.

Just wanna share, kes iera sama mcm kes you.Buat keputusan nak carik rumah last december. Banyakla show house yg kami pergi and we face the same experience mcm u n ur hubby alami.Almaklumlah,kami pergi ujung minggu,kena plak selalu ujung minggu mmg selalu santai2 g minum,pakai ala kadar jela.Banyak la sales person beri reaksi yg sama.

And,last week jalan2 kat jusco equine,ternampak booth pajam nie,adad'camellia extra siap free kitchen,hub n hood.Tgk mcm menarik.Kebetulan,End lot tinggal satu.Tak jadi shopping terus g showhouse.Sampai dah dekat kol 6 ptg,memang terkebil-kebil bijik mata.Me n my hubby cuma mampu cakap..."Cantiknyerrrrrrr.... besarnyaaaa". Time tu gak terus letak deposit.Hahahaha...
Hope kita jadik jiran setaman nanti :))

..DeeYana.. said...

hai iera ;)

hehe, umah kita blom siap lagi, tp dah ble jmpa jiran tetangga kat blog =)

slamat berjiran ye nnt..bila umah siap nnt, kita jmpa k ^_^

iera said...

Hai dee..samalah,rumah iera pon belom siap lagi. Fasa 3A yg tengah naik skang, mengadap tanah lapang. Rumah tak siap,tapi tiap-tiap minggu datang melawat,ahaks!Semangat punya pasal :P Dee beli fasa sama ke?

Hahahah...tuela...harap berjumpa,pindah kawasan baru,kenalah cari jiran tetangga baru. Ehhh...kat rea situ sekolah menengah apa yg terdekat ye?? Hubby laaa dia ingat nak pindah sekolah,dekat sikit :))

..DeeYana.. said...

eh, sama laa..umah dee pon mengadap tanah lapang gak..tp xigt laa fasa ape..umah dee yg sebaris ngan tangki air n sebaris ngan showhouse d'camellia..ntah2 umah kita ni sebelah menyebelah je kan =)

Anonymous said...

Salam Dee & Iera,
Sy pn beli D'camelia gk. Umah sy fasa 2 dh siap. Yg mengadap Ivory Villas tuh (umah owg2 kaye) just tunggu CF ajer.. Really shock bile dtg bln lepas tgk umah dh siap. Ingatkn lmbt lg.. Nway mmg x sbr nk masuk umah ni.. Nk wt deco mendeco. Hopefully we can be a good neighbour n fwen..

..DeeYana.. said...

wah, bestnye mcm ni..ble berkenalan ngan jiran2 dulu sblm rasmi rumah :) slamat berkenalan ^_^

eh, eira..umah dee pon yang fasa 3 tu laa..hehe, baru igt..mmg xsyak lagi kita ni jiran sebelah umah je..hehe

iera said...

Dee...kan sebelah deret showhouse tu,ada satu deret baru naik(yang sebelah ngan TNB tu) tapi umah iera bukan betul-betul sebelah TNB la,deret sama tapi umah iera end lot (kira umah yg paling ujung bertemu jalan pemisah yg akan sambung dengan rumah deret tangki air).Kalau tak silap iera,end lot deret tangki air tu ngan sebelah dia bumi lot kan?umah dee deret tu jugak ke?best ni,rumah dekat-dekat.

Anonymous : Wah...dah nak masuk ek?Erm..sama macam kawan hubby la.Dah nak masuk gak. Ivory villas tu besar kan..tapi tak mampu,umah orang kaya-kaya,huhuhuhu....

iera said...

Hahahaha...Ivory Villas...ishk,ishk,ishk...ntah bila laaa mampu nak beli. Rumah orang kaya tue. Kot-kot duit jatuh langit nak gak beli Ivory tue..akekek...

Tapi dah dapat D'Camellia ni pon dah cukup syukur....alhamdulillah...

min said...

huhu..
soon to be jiran jugak..
salesman kata camelia siap end of 2011 or early 2012 kn?
(phase 3b&3c)
hi bakal jiran2 ku!!

Husna said...

Hi Deeyana..
i br jumpe blog u sbb google pasal d camellia..i pon beli rumah kt situ..corner betul2 sblh tangki air...bestnye..nnti kita berjiran..i pon ada buat entry pasal beli rumah ni http://husnamn.blogspot.com/2011/07/pelaburan-yang-menguntungkan.html

haha best..jumpe jiran yg blogger juga..salam perkenalan

neniayuzei said...

wah..besnyer dpt jupe bakal jiran tetangga...
i pun beli umah d camellia tu tp yg biasa jer.bkn yg extra tu.even dh duduk pn.i ni pulak xsabar nk tunggu umah semua tu siap..sbb lebih ramai community Perdana College Heights rasanya mesti lagi seronok kan....

Husna said...

neniayuzei,
you dh duduk kt sana? bestnye..
i selalu dtg tgk2 rumah..now dh almost siap kan yg extra tu..ntah bila nk masuk api air n tggu dpt kunci..

feel free to visit http://www.husnamn.blogspot.com/2011/09/perdana-college-heights-our-next.html

..DeeYana.. said...

hai Husna,

u pon beli d'Camelia extra ek? bestnya dpt jmpa jiran tetangga dlm blog..nnt time penyerahan kunci, kita halo2 sesame kite ye ;) aritu ade tny salesman, die ckp insyaAllah dlm bulan 2 dah bleh dpt kunci..kite same2 nantikan surat panggilan utk penyerahan kunci ye..ohoho, sgt tak sabar!! ;)

Husna said...

oyeke bulan 2 dpt kunci..? best nye..mmg tak sabar kan..
hope dpt jumpe nnti hehehe..

Husna said...

Salan Dee,

You dah masuk rumah ke? rumah no brp? I yg corner 485..deret tu ada 2-3 rumah yg dah masuk..yg lain sibuk installing lg..cepat betul diorg ni duduk..cepat ke betulkan defect?

..DeeYana.. said...

salam Husna..

dee blom lg masuk umah..umah dee no.492..hehe, intermediate je :) dee pon tgh dlm proses buat pape yg patut dulu kat umah tu..lepas abis pantang kot br nak masuk umah..defect tu ikut turn diorg betulkan..umah dee pon ade skit lg yg diorg xbuat lg..nnt bila dah duk bleh laa kita jumpa kan =D

nadrahazizi said...

Salam dee & husna..
Sgt excited dpt jumpa uolz dlm blog ni. I beli umah yg btul2 sblh tnb. No 501. Maybe this coming school hldy akn msk. Hope dpt b.kenalan dgn jiran2 n can be frens.. So far, dh rmi ke msk area camelia extra?