Pages

Subscribe:

Tuesday, December 6, 2011

~22 weeks Antenatal Check-up~

Salam semua.. Alhamdulillah bb dah 23 weeks 4 days hari ni..tapi mama die ni br nak update last week punya check-up kan..ehehe


Ok, last week check-up, mcm biasa doc tny dulu if ade masalah pape..then doc suruh baring utk scan..masa scan doc mulakan dengan ukur kepala bb, tengok heartbeat bb, ukur berat n badan bb and last ukur tulang kaki bb..alhamdulillah, perkembangan bb ikut schedule cuma kaki bb panjang skit..hehe..anak mama tinggi orgnya ye nnt ;)


Then masa nak ukur tulang peha tu, doc dah mcm excited sbb nmpk sesuatu..ape tu?? jeng jeng jeng.... ;) doc xbgtau dulu..die pause kan scanning tu then terus ckp "your baby is a BOY!!!".. alhamdulillah, syukur kepadaMu Ya Allah..mmg seronok sgt bila doc bgtau..hampir mengalirkan air mata..dah bleh laa mama shopping tanpa ragu2 lagi..hehe..


Keluar je dari bilik doc, terus msg papa..papa lah yg paling seronok sbb ade geng katanya..hehe ;) mama sentiasa doakan supaya anak mama ni membesar dengan sihat, kuat dan sempurna fizikal dan mental..mama & papa sayang baby tecik sangat100x ;)

Friday, November 11, 2011

::My Very Own Experience::

Salam semua..entry kali ni just nak share my very own experience since bergelar ibu hamil..mungkin ibu2 @ bakal ibu2 lain dah lama merasakan pengalaman ni..but for me, since kahwin feb last year, saat ini lah br dapat merasakan the sweet memories of preggy woman..this one is the second actually..1st preggy dulu miscarriage due to blighted ovum ;( tp dee percaya yg setiap dugaan pasti ade hikmahnya dan skang ni dee sgt2 bersyukur dengan setiap kurniaannya ;)

Ok 1st experience bila pertama kali melihat bb dalam perut..sungguh besar kuasaMu Ya Allah..ini mmg 1st time tgk bb dalam perut since 1st pregnancy dulu hanya dapat tgk kantung kosong je..lepastu dapat tgk plak bb sedang bergerak2 dlm perut walaupon still xdpt rasa pergerakan tu..masa tu br tau mcm mn perasaan setiap ibu hamil yg cukup hepi stiap kali scan..

2nd experience bila 1st time rasa pergerakan bb..dee start rasa masa kandungan umur 4 bulan setengah..masa tu xberapa yakin lagi..sbb rasanya just mcm bubble meletup dlm perut..igt angin..tp kerap sgt rasa mcm tu..so after 2 3 hari, mmg yakinlah mmg tu movement bb :)

3rd experience bila perut dah besar skit, org mula notice yg kita ni mengandung..terasa kembang kempis je hidung ni bila org asik dok tgk2 perut kita ;p pastu hubby plak asik dok puji2 perut comel..lg laa bertambah kembang dibuatnya..hehe

So far, ni lah pengalaman yg dee rs skang..lps ni mungkin lg byk pengalaman lain yg dee akan rasa..tp serius sebelum ni, xpernah terlintas di fikiran yg suatu hari nanti dee akan merasa semua ni..alhamdulillah, syukur kepadaMu Ya Allah..aku sgt bersyukur dan menghargai setiap kurniaan yg Kau berikan ini..pengalaman yg sungguh bermakna bagiku :)

Wednesday, November 9, 2011

~18 weeks Antenatal Check-up~

Salam semua..check-up kali ni doc start with explain detail about result blood test last month..semuanya ok kecuali antibody dee = 0..haha, xde antibody rupanya dee ni..tu yg since preggy senang sgt diserang penyakit..but overall doc ckp semuanya ok..

Part scan bb plak..kali ni scan bb tersangat lah aktif..doc siap ckp "aish, saya kene maik keja2 plak ngan bb awak ni..susah sungguh nak dptkan posisi yg btl nak measure die nih" haha..mana taknya, bb mcm tau plak..bila doc ckp "ok, kita start ngan ukur kepala dulu", bb pusing bg kaki..bila nak ukur kaki, bb pusing bg kepala..bila nak ukur badan, bb dok melompat2 plak..hehe, anak mama ni dah pandai nak main keja2 ye..tp alhamdulillah, bila dah dpt ukur semua, perkembangan bb ikut schedule ;)

Part nak tgk gender plak..mcm dlm entry sblm ni, dee xsabar sbnrnya nak tau gender bb coz tangan dah gatal nak membelikan..haha..tp hampa, bb punya dok main keja2 ngan doc, last skali doc ckp "xpelah, kite try next month ek mcm mn"..lorr, bb malu2 plak nak tunjuk..meh, mama teka, anak mama ni gegirl kot kan..hehe, ni ikut ape yg org ckp laa..kalu bb malu2 nak tunjuk means gegirl..mama xkesah bb, asalkan anak mama ni membesar dengan baik dan sempurna ;)



Lil DZ at 18 weeks ;)

Monday, October 17, 2011

Bird @ Flower?? ;)

Salam semua ;)

Emm, ttb terasa tak sabar nya nak g next check-up..nape ek?? hehe ;p sebabnya tak sabar rasa nak tau anak mama dalam perut ni boy @ girl (^_^)..actually tak kesah baby tecik ni boy @ girl, cuma mama die ni dah gatal2 tangan nak membeli..haha (gelojoh betul kan ;p) dah byk website dalam senarai ni..tinggal tunggu nak grab je ;) wink2**

Ape2 pon, mama sentiasa doakan semoga anak mama dalam perut ni membesar dengan sihat, kuat dan sempurna ye sayang..mama n papa alwez heart u lil DZ ♥♥♥

Wednesday, October 12, 2011

~Pengalaman Antenatal Check-up~

Salam semua ;)

Just nak share pengalaman check-up sebab sebelum ni memang g check-up kat private..jadi hari ni decide nak start buat check-up kat klinik kesihatan..tapi rasanya akan pergi check-up both kot..sebab ape nak buat check-up kat klinik kesihatan?

Klinik Kesihatan
Sebab dee jenis Hb rendah..tadi test darah pon Hb = 11.1..mmg border line je..dekat private, xcheck semua tu..kalau dekat klinik kesihatan, every check-up akan amik darah utk check detail..tu 1 benda yang dee suka..dan bila masuk setiap check point, nurse akan bagi detail penerangan tentang ape yang boleh dan tak boleh ibu mengandung buat..penerangan tu merangkumi semua aspek..lepas tu tadi, in between nak tggu amik darah, ade taklimat ringkas dari doc gigi..jadi nurse akan bgtau sesape yg tengah menunggu turn, bleh la masuk dengar taklimat tu kejap..tak lama pon..dalam 10 minit je..well, for me mmg bagus lah sbb xpenah ade anak lagi kan..then, masa jumpa nurse utk check detail, dia akan periksa cik B kita dan bagi penerangan mcm mana nak periksa cik B sendiri nnt dan cara yang betul untuk menyusukan anak..untuk ibu mengandung yg mempunyai Hb rendah, nurse sarankan utk amik Iberet dari Obimin sbb ia cukup semua kandungan vitamin yang diperlukan ibu n bb dan kandungan zinc yg tinggi..secara jujurnya, dee suka check-up kat klinik kesihatan walaupon mmg byk prosedure yg kita kena buat..tp ni sebab dee baru nak buka buku merah..so mmg kena go thru lah semua prosedure ;)

Klinik Swasta
Pengalaman selama 1 setengah tahun check-up di klinik swasta pon mmg ok..yang paling dee suka adalah doktor nya yg sgt2 lembut dan friendly..namanya Dr. Fatimah di Annur Specialist Clinic..mmg sangat suka dengan cara layanan dia..masa dee kena D&C pon dia yg buat..seriously tak sakit pon after D&C..mama pon pelik sbb dia pon penah kene D&C dulu..tp disebabkan klinik Annur ni totally doc perempuan dan islam yg handle, so patient tersangatlah ramai..setiap patient hanya dapat berjumpa doc utk 10 - 15 minit je..scan saja dah amik masa brapa lama kan..jadi kita nak minta terang lebih2 pon xdapat..jadi di situ lah sedikit kekurangan check-up di klinik swasta..overall dua2 pon dee ok je ;)

Tuesday, October 11, 2011

~Bouncing Lil DZ~

Salam semua ;)

Just nak uptade perkembangan si tecik dalam perut ni..aritu masa g check-up, mcm biasa lah, mama dia yg extra nerbes ni, akan mengucap n selawat bagai lah sebelum jmpa doc..maybe sbb still dihantui sejarah dulu kot..

Haa, before tu, nak cite laa skit..seminggu sebelum g check-up tu, dee kene sakit tekak n selsema..kalu ikutkan selalu just telan je ubat yg mmg slalu mama kasi je (my mom is ex-staff nurse, so slalu ubat2 dia just beli sndr je dr farmasi)..tp sbb risau kat si tecik dalam perut ni, g laa klinik..then doc ckp just bleh bg ubat yg low dose je..ubat batuk pon dpt yg bdk2 punya..jadi lah kan dr xde lgsg..doc dah ckp siap2 dah, agak lambat skit lah nak baik sbb xleh bg ubat utk org dewasa..pastu disebabkan awak ni mengandung, doc siap offer mc lg..awak plak yg tercengang2 bila doc nak bg mc..haha...

Ok continue cite check-up td..bila dpt jumpa doc, mcm biasa dok akan suruh terus baring utk scan..bila scan je, nampak dah si tecik dalam perut mama ni..yeay!! mama hepi ^_^ doc tunjuk kepala n badan yg jelas mmg nampak..pastu doc tunjuk jantung baby yg tengah berdegup laju..pastu doc pusing2 skit, nampak laa tangan si tecik..hehe, comel je ;)

Pastu doc mcm xpuas ati..doc ckp "kite try buat bg bb gerak2 ye"..doc tekan kuat sikit, then si tecik tetiba je melompat2 dalam perut mama ni..haha, mama n doc tergelak tgk aksi si tecik..hehe..Alhamdulillah, mama hepi sgt sayang ^_~ sayangnya papa xleh nak ikut skali g check-up, kalu x mesti papa pon seronok gak kan bb..huhu





ni laa si tecik yang tengah lompat2 dalam perut mama die ;) Lil DZ at 14 weeks (^_^)

Friday, September 23, 2011

~Raya 2011~

erm, still dlm mood raya lg kan skang..tinggal brapa hari lagi nak abis raya, br laa nak update pasal raya kan..haha

well, alhamdulillah, sepanjang beraya di kampung, xde mengalami alahan yg teruk..hampir semua rumahlah Mama dapat merasa juadah yang dihidangkan..cuma dlm kuantiti yg skit2 laa..tp at least Mama dpt mkn semua..pandai baby timing ye..Baby pon nak raya gak kan..hehe..kalu time pose tu, 2nd week pose, Mama dah flat..byk gak lah hari terpaksa tinggal pose..mengalahkan org period..tp xpe, demi kesihatan Baby, Mama skip2 je pose..nanti Baby dah besar skit, kita ganti sesama ye ;)


tengok tu, Mama membesar bagaikan juara..jenuh laa nak back to normal lepas deliver nnt..
ceh, ala2 video clip gitu..tgk tang perut yg xdpt disembunyikan..Baby br brapa bulan, perut Mama dah mcm tu..tu laa, lemak berlebihan terkumpul xnak buang siap2..hehe

~New Journey~

Salam semua..huh, 3 bulan menyepi n blog ni dah mcm rumah usang xberpenghuni..so ni nak update lah skit2 ape yg berlaku sepanjang 3 bulan ni..malas nak cite panjang, just show u guys the pic k ;)

Alhamdulillah, syukur ke hadrat Allah s.w.t..setelah hampir satu setengah tahun mencuba dan berdoa, akhirnya Allah tunaikan hasrat hambaMu ini..

buat 2nd check-up at An-nur Specialist Clinic..berdebar2 jantung sebelum dapat masuk jumpa doc..selawat ntah xtau brapa byk kali..bila dah masuk doc terus suruh baring n nak scan perut..bila nmpk je kelibat baby kecil comel ni, terus air mata kegembiraan mengalir..Alhamdulillah, syukur skali lagi Ya Allah..Anak Mama membesar dengan sihat, kuat n sempurna ye sayang..Mama n Papa sayang Baby tecik sangat2 ^_^

Wednesday, June 22, 2011

~MEKAH Kota Suci~

"Satu solat di Masjidil Haram sama dengan solat selama 55 tahun, 6 bulan dan 20 hari di masjid yang lain"


Semalam, masa round2 di Jusco Seremban 2, sesaje laa msk Popular...hajat di hati mmg nak cari bahan bacaan ilmiah sempena nak menyambut Ramadan al-Mubarak ni...survey punya survey, tertarik dengan tajuk buku ni..."MEKAH Kota Suci"...terasa mmg sgt sesuai buku ni dengan hajat di hati...so terus grab buku ni plus 1 lagi buku berkenaan MADINAH...


Di harapkan akan dapat menambahkan lagi pengetahuan mengenai Tanah Suci MEKAH di mana terletaknya rumah Allah ini...Juga sangat berhasrat untuk ke sana kelak...Semoga Allah mempermudahkan jalan untuk ku ke sana nnt...InsyaAllah....

Wednesday, June 15, 2011

**KL Gangster**

Ahad lepas, g laa layan cite KL Gangster ni ngan hubby...die nak gak kan walaupon dpt seat 3 dr depan..agak pening laa gak kan..tp sebab aaron aziz punya pasal, sanggup tuh!!! ;p




mmg best giler lah cite ni...zizan mcm biasa lah, jd pak lawak dlm cite ni...adi putra n aaron aziz ni adik beradik..mmg giler ganas lah diorg ni...syamsul plak disebabkan die anak tiri taiko besar kawasan tu, mmg tamak laa kan..abis sume kawasan taiko lain die nak kebas...




yang selebihnya, korang layan lah sendiri ye =)




Rating = 5 stars

Monday, June 13, 2011

NRW Management Workshop

Minggu lepas from 7th - 8th June 2011, GM dgn baik hatinya telah menghantar anak buah dia ni utk attend NRW Workshop by Mr. Malcolm Farley from US walaupon tahun lepas dah pernah attend..tahun ni Alhamdulillah masih mendapat kepercayaan bos utk skali lagi mengikuti workshop bagi memantapkan lg pengetahuan tentang NRW..


so, ape itu NRW?? NRW = Non-Revenue Water..ape bnd plak tu kan?? senang cite laa kan..anda sume tau tak ke mana sumber air pergi sebelum disalurkan ke rumah anda?? dan air yg disalurkan ke dalam rumah anda, adakah sepenuhnya digunakan oleh anda tanpa ada 1 pembaziran pon??


jd, ini lah kerja kami as NRW Engineer...utk mengira, mengkaji, menganalisa & mengetahui berapa banyak air tak terhasil (NRW) di sesebuah kawasan/negeri...banyak punca yang ble menyebabkan air tak terhasil ni...contohnya main pipe n connections pipe burst, illegal connection, consumer meter inaccurate dan byk lg...


sayang kan...banyak kerugian air telah berlaku sepanjang tahun...kerja kami juga adalah utk memastikan kadar NRW berkurangan setiap tahun...jd workshop ni mmg sgt berkesan utk kami memantapkan lg pengetahuan berkenaan NRW..

Tuesday, May 31, 2011

~ Kung Fu Panda 2 ~



hohoho, 1 lg movie for this month =) Kung Fu Panda 2......best giler cite nih..br laa memenuhi citarasa nusantara..mls nak cite byk, layan jelah trailer nih...

Rating : 4.8 stars ;)

Friday, May 27, 2011

~Pirates Of The Caribbean : On Stranger Tides~

ok, nxt movie yg br je g tgk smlm..Pirates Of The Caribbean : On Stranger Tides...em, cite best, cume a bit slow skit..xmcm yg sebelum ni..mst tertunggu2 je ape yg akan berlaku seterusnya..pastu bila dah xde pakcik kepala sotong tu pon xbest gak..papepon, kita layan lah a few gmbr...





Barisan pelakon : Johnny Depp, Penelope Cruz & Ian McShane




Pakai kapal BlackBeard plak dlm cite ni sbb BlackPearl dah kena kurung dalam botol ;p


Ni yg menjadikan POTC 4 len dr yg sblm ni..ade Mermaid cun giler, tp ganas nak mampos....


Rating : 4.3 ★

Tuesday, May 24, 2011

~Nur Kasih The Movie~

"Selagi Abg. Aidil masih hidup, selagi itulah Abg. Aidil akan berada di sisi Nur"...Tu adalah kata2 Aidil kepada Nur setiap kali Nur ditimpa musibah..



Adam: "Ambillah ape saja dariku Ya Allah, selain Nur"...Adam begitu mempertahankan cintanya pada Nur sehingga tak sanggup kehilangan Nur..

k, cite Nur Kasih ni mcm ni.......eh, nak kene cite ke?? em, xbest laa mcm ni..korg kene g tgk sndr cite ni br laa bleh menjiwai jalan ceritanya ^_^

Tapi ape yg bleh disimpulkan adalah, NKTM ni mmg sesuai ditonton oleh pasangan suami isteri kerana ade nilai2 murni yg bleh diterapkan dalam kehidupan berumahtangga dan kehidupan berkeluarga....banyak pedoman yang bleh di ambil iktibar...walaupon jalan ceritanya agak slow n steady skit, tp bg sape yg menjiwai btl2 jalan ceritanya, mmg menitis lah air mata...tambah pula ade plak part yang berkait ngan pengalaman hidup selepas berumahtangga, makin sadis lah jadinya..jadi, rugi kalu x pegi tgk!! ;)



Rating : 4 ★

~Kongsi~

Hi sume..wah, hampir sebulan tak update nih...pasni kene tetapkan target at least sebulan mst ade satu entry...haha, semangat gitu kan ;p bukan ape, blog ni just suka2 je..nak meluahkan @ ceritakan ape yg dah berlaku kat diri kita ^_^

so entry kali ni nak cite laa skit psl 2 movie yg me n hubby layan minggu lepas ngan minggu ni..1st Kongsi ~ Lu Langsi Lu Mati!!!!! ohohoho~ mcm ganas je kan..tp sebenarnya jalan cite mcm biasa je..cuma ade campur lawak skit, ganas skit, aksi kejar-mengejar guna Lancer GT polis yg xbrani pon diorg nak kemekkan coz nnt kena byr mahal~hahaha, pastu hero plak sbnrnya asal Thailand~tu yg ble kuar "br jubit skit, jerit supe ponde"~ hahaha...pastu last2 kene tangkap gak hero die nih gara2 terjun parit besar yg penuh ngan selut~kuang3x...awal2 mcm ganas je..abih sume org nak dibunuh..kira kalu nak tgkp sure susah lah kan..tup2, mcm tu je cara tangkapnya..haha

but overall, menghiburkan laa..mmg btl laa wartawan ckp, shaheizy sam lah nadi pada cite nih...die yg menyebabkan jalan cite tu dr biasa je tp bleh jd gempak gak laa..Tahniah Bro!! ewah ;) i kasi 4.5 ★ ..hehe

Lu Langsi Lu Mati!!!


em, Wira jelah yg ranap..haha


p/s: next movie akan di update on the next entry ;)

Tuesday, April 5, 2011

~Miniature~

Lately ni suka edit gmbr buildings jadikannya miniature..just guna software Adobe Photoshop CS3..so ni laa hasilnya..hehe, sesaje try je..credit to En.Youtube..blaja dari situ je ;)

Brooklyn Bridge : credit to En.Google

Sydney Harbour Bridge : credit to En.Google


Millenium Bridge, London : credit to En.Google


p/s: saya budak baru belajar..kalu salah @ ade yg perlu diperbetulkan, saya sedia belajar =)

~Tekak kena Infection~

Em, dah lebih seminggu suara ni dah ala-ala Ella..Ella xpelah gak, die penyanyi..mmg sedap laa suara tu kan..kalu kita ni, dah laa suara mcm nak tak nak je kuar..dah mcm itik ang laa plak kan..huhu

Start jadi mcm ni ari sabtu minggu lepas..ms my dad birthday (26/3/2011)..mlm tu mmg dah plan satu family nak g celebrate kat Hotel Pan Pacific KLIA..sekali bila nak kuar lepas maghrib tu, dah rs semacam je tekak ni..perit yg teramat sgt..pulun laa minum air byk2 sebelum kuar mkn tu..dah smpi sana, tgk makanan sume mmg terliur laa kan..tp tkt nak amik sbb nak telan teramat laa skt..so last skali amik jelah dessert..rugi je bayar mahal2 tp xleh nak mkn..

Then, ahad tu terus demam..satu ari terkelepet je atas katil..hubby plak ade tournament futsal sepanjang ari..tggl laa sorg2 terbongkang ats katil..nasib kat umah mama, ade gak laa org nak tgk2'n..Disebabkan igt sakit biasa je, so xde laa g klinik..tp isnin tu mmg xmampu lah nak g keje..so mc..after mkn ubat ape yg ade kat umah tu, selasa trasa ok laa skit..rabu, demam balik..tinggi gak laa temperature..mc lagi rabu..pastu hubby tgk mcm ade yg xkena je kan, trs laa mlm tu g klinik..dah g klinik, ape lagi kena ceramah laa ngan doc..doc ckp nape biar smpi jd mcm ni..kita pon pelik laa..teruk sgt ke..doc ckp tekak saya ni dah kena infection..bengkak merata tempat..pastu infection merata tempat kat dlm tekak tu..'hah, ye ke doctor??'..pastu doc siap lukis lagi..biar btl doc ni kan..doc ckp kalu xcaya balik nnt tgk sndr kat cermin..

Pesanan dari doc, lps ni kalu start sakit ngan sakit tekak, must directly see the doctor sbb sakit lain bleh lagi nak amik ubat lain..tapi kalu sakit tekak, mmg kena amik antibiotic..kalu tak, ni lah jadinya..jgn nak simply2 amik sterpsil ke ape ke, sbb sakit tekak kalu dah teruk bleh coz penyakit lain..tu yg kejap demam, kejap batuk, kejap sengal2 bdn..

Skang ni alhamdulillah sakit tekak dah xde, tapi asik dok batuk je..adoilaa, dah mcm org tuo laa plak kan..asik dok telan ubat batuk cap ibu n anak je..ubat batuk yg doc bagi dah abih dah sebotol..

p/s: skang ni kalu sakit skit2 pon dah xleh nak pandang remeh..sumenya akan diikuti oleh jangkitan kuman..kalu dah rs xsdp bdn tu, mst terus g jmpa doc..kalu tak nnt melarat..

Friday, March 4, 2011

Saturday, February 26, 2011

Thursday, February 24, 2011

✿◕‿◕ A Short Anniversary Gateway ◕‿◕✿

sedar tak sedar, dah setahun rupanya usia perkahwinan kami..yelah, masing2 pon bz..but still, dalam ke'bz'an masing2, we still manage to celebrate our 1st anniversary together walaupon dengan keadaan yg tergesa2 n me br balik from kursus (ble plak ade kursus time2 nak celebrate anniversary..huhu ๏̯̃๏ )
.
tapi xpe, dengan last minute punya plan, kami telah sepakat utk celebrate dekat2 je..so kami pon booked hotel kat Melaka..yihooo!! (✿◠‿◠) walaupon terlambat skit nak celebrate, yg penting kami HAPPY!!! (a♥‿♥a)
.
.
so ni ade laa skit bingkisan dr celebration kami ツ
.
.
(¯`v´¯)
.`·.¸.·´ ?
¸.·´¸.·´¨) ¸.·*¨)
(¸.·´ (¸.·´ .·´ ¸
.
.
from me to him ;) tp En.HUBster xde bg pape pon ;( em, bz sgt kot smpi xt'igt nk bg pape..tp xpe, yg penting kasih sayang Cyg kat B xberubah ye..Happy 1st Anniversary my Dear!! love u so much!!
.

..di depan Bukit St. Paul..

at Mahkota Hotel Melaka..dah nak balik dah time ni..walaupon kejap, but we manage to get our most precious moment of 1st anniversary celebration ♥♥♥

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

and,,,,surprise!!!!! i've got an anniversary gift toooooo!!! hehehe, kembang kuncup idong i tau bila dpt ni ≧◡≦

tadaaaa!!! walaupon lmbt skit dpt, but still saya sukaaaa sangaaatttt!!! thank u darling (✿◠‿◠) akhirnya En.HUBster tau gak nk buat surprise..hehe

Tuesday, February 15, 2011

~Ya Rasulullah~Selawat dan Salam ke atas Junjungan Besar Nabi Muhammad SAW sempena Maulidur Rasul SAW 1432H/2011M~

Sambutan memperingati Maulid (kelahiran) Rasulullah SAW bukanlah suatu perkara yang asing di dalam masyarakat kita. Tanggal 12 Rabiulawal setiap tahun inilah umat Islam akan memenuhi ruang masjid ataupun kawasan-kawasan terpilih untuk menyambut Maulidul Rasul dengan diadakan pelbagai acara seperti: Membaca al-Quran al-Karim dan berceramah mengenai sirah baginda SAW ataupun beselawat serta berzanji dan pelbagai acara lagi dan pada akhirnya kadang-kala diadakan sedikit jamuan. Mimbar-mimbar Jumaat juga tidak terlepas dari berkhutbah dengan penuh bersemangat untuk menyatakan cintanya umat ini terhadap baginda SAW.

Semperna perayaan Sambutan Maulidur Rasul S.A.W. pada tahun 1432 H / 2011 M ini, saya ingin mengajak semua umat Islam untuk mengingati dan menghayati sirah baginda SAW dan seterusnya mengikuti serta mentaati segala ajaran yang telah dibawakan oleh Rasulullah SAW kepada kita. Tulisan ini sama sekali tidak akan membahaskan hukum menyambut Sambutan Maulidur Rasul SAW kerana persoalan ini terlalu kerap dibahaskan pelbagai pihak saban tahun dan ia adalah masalah khilafiyyah yang tidak akan selesai hingga Kiamat.

Oleh itu, di kesempatan ini, saya ingin mengambil sedikit ruang untuk menceritakan dan ingin mengingatkan beberapa perkara yang mungkin ada di kalangan kita yang terlupa tentang Rasulullah SAW. Semoga tulisan ringkas ini mendapat manfaatnya. InsyaAllah.

KEPUTERAAN RASULULLAH SAW

Adapun nasab keturunan baginda SAW adalah: Muhammad bin Abdullah bin Abdul Mutalib bin Hashim bin Abdul Manaf. Dikatakan bahawa nasib baginda SAW ini sampai kepada Nabi Ismail AS.

Nabi Muhammad SAW lahir pada tahun Gajah iaitu tahun tentera Abrahah melanggar masuk untuk menyerang dan menawan kota Makkah. Namun percubaan untuk menawan Kaabah ini menemuni jalan kegagalan apabila Allah Taala menghantar sekumpulan burung Ababil untuk memusnahkan angkatan tentera Abrahah itu dalam sekelip mata sahaja. Mengikut pendapat yang paling hampir bahawa baginda SAW telah dilahirkan pada 12 Rabiulawal tahun itu (terdapat juga beberapa pendapat lain lagi).

Baginda SAW adalah seorang yatim ketika dilahirkan. Bapanya wafat ketika usia baginda SAW dua bulan dalam kandungan ibunya. Setelah dilahirkan baginda SAW dipelihara oleh datuknya Abdul Mutalib kemudian disusukan oleh Halimah binti Abi Zuwaib dari puak Bani Saad Bakri.

Kampung Bani Saad pada ketika itu mengalami kemarau yang teruk. Setelah sampai Nabi Muhammad SAW untuk menyusu maka kampung tersebut berubah dari sebuah kampung yang tandus kepada sebuah kampung yang subur lagi menghijau. Di kampung ini jugalah baginda SAW telah dibedah perut oleh malaikat ketika usia baginda lima tahun. Ini adalah di antara keberkatan dan mukjizat baginda SAW yang telah dikurniakan oleh Allah Taala.

Ibu baginda SAW telah wafat ketika usia baginda enam tahun. Ini menyebabkan baginda SAW menjadi yatim piatu. Kemudian baginda dipelihara dan dididik pula oleh datuknya Abdul Mutalib sehingga usia baginda lapan tahun. Setelah datuknya meninggal dunia baginda dipelihara oleh bapa saudaranya Abu Talib.

RASULULLAH SAW UTUSAN ALLAH TAALA

Rasulullah SAW merupakan pesuruh Allah Taala yang diutuskan kepada umat Islam dan seluruhnya. Sebagai umat Islam yang beriman maka wajiblah kita mentaati segala perintah dan suruhan yang datangnya dari junjungan besar Rasulullah SAW tanpa membantahnya walaupun sedikit. Perintah mentaati rasul-Nya amat jelas dinyatakan di dalam nas-nas dari al-Quran al-Karim ataupun al-Hadis antaranya:

Firman Allah Taala bermaksud: Wahai orang-orang yang beriman! Taatlah kamu kepada Allah dan taatlah kamu kepada rasul (Rasulullah S.A.W) dan kepada orang-orang yang berkuasa dari kalangan kamu. Jika kamu berbantah-bantah (berselisihan) dalam sesuatu perkara maka hendaklah kamu mengembalikannya kepada (kitab) Allah (al-Quran) dan sunnah rasul-Nya jika kamu benar beriman kepada Allah dan hari akhirat. Yang demikian adalah lebih baik (bagi kamu) dan lebih elok pula kesudahannya. (Surah an-Nisa: ayat 59).

Oleh itu, sebagai tanda kita mengimani dan mencintai Rasulullah SAW, beberapa perkara yang akan saya nyatakan di bawah ini boleh dijadikan pegangan kita:

BERADAB DENGAN RASULULLAH SAW

Firman Allah Taala bermaksud: Wahai orang-orang yang beriman! Janganlah kamu memandai-mandai (melakukan sesuatu perkara) sebelum (mendapat hukum atau kebenaran) Allah dan rasul-Nya dan bertakwalah kamu kepada Allah, sesungguhnya Allah Maha Mendengar lagi Maha Mengetahui. (Surah a-Hujuraat: ayat 1).

Firman Allah Taala bermaksud: Janganlah kamu jadikan seruan atau panggilan rasul (Rasulullah SAW) di antara kamu seperti seruan atau panggilan sesama kamu. (Surah an-Nur: ayat 63).

MENTAATI RASULULLAH SAW

Firman Allah Taala bermaksud: Wahai orang-orang yang beriman! Taatlah kamu kepada Allah dan taatlah kepada rasul (Rasulullah SAW) dan jaganlah kamu batalkan amal-amal kamu. (Surah Muhammad: Ayat 33).

Firman Allah Taala bermaksud: Dan apa jua perintah yang dibawa oleh rasul (Rasulullah SAW) kepada kamu maka terimalah serta amalkan dan apa jua yang dilarang-Nya kamu melakukannya maka patuhilah larangan-Nya. (Surah al-Hasyr: ayat 7).

Firman Allah Taala bermaksud: Katakanlah (Wahai Muhammad): Taatilah kamu kepada Allah dan rasul-Nya. Oleh itu, jika kamu berpaling (menderhaka) maka sesungguhnya Allah tidak suka kepada orang-orang yang kafir. (Surah ali-Imran: ayat 32).

BERSELAWAT KE ATAS RASULULLAH SAW

Firman Allah Taala bermaksud: Sesungguhnya Allah dan malaikatNya berselawat (memberi segala penghormatan dan kebaikkan) kepada Nabi (Muhammad S.A.W), wahai orang-orang yang beriman, berselawatlah kamu kepadanya serta ucapkanlah salam sejahtera dengan penghormatan yang sepenuhnya. (Surah al-Ahzab: ayat 56).

Sabda Rasulullah S.A.W. bermaksud: Orang yang bakhil ialah mereka yang disebut namaku akan tetapi ia tidak berselawat kepadaku. (Riwayat al-Baihaqi).

Sabda Rasulullah S.A.W. bermaksud: Sesiapa yang berselawat kepadaku sekali maka Allah akan selawat kepadanya sepuluh kali. (Riwayat Muslim).

MENGASIHI RASULULLAH SAW

Firman Allah Taala bermaksud: Katakanlah (wahai Muhammad): Jika benar kamu mengasihi Allah maka ikutlah daku nescaya Allah mengasihi kamu serta mengampunkan dosa-dosa kamu. Dan (ingatlah) Allah Maha Pengampun lagi Maha Mengasihi. (Surah ali-Imran: ayat 31).

Sabda Rasulullah S.A.W. bermaksud: Demi jiwaku berada di bawah kekuasaan Allah, seseorang kamu tidak beriman sehinggalah dia mencintaiku (Rasulullah S.A.W) lebih daripada kecintaannya kepada anaknya, ayahnya dan manusia keseluruhannya. (Riwayat al-Bukhari dan Muslim).

Sabda Rasulullah S.A.W. bermaksud: Tiga perkara sesiapa yang memiliki tiga perkara tersebut maka ia memiliki kemanisan iman: Mencintai Allah dan rasul-Nya lebih daripada cinta kepada perkara lain... (Riwayat al-Bukhari dan Muslim).

MENGIKUTI SUNNAH RASULULLAH SAW

Firman Allah Taala bermaksud: Demi sesungguhnya, adalah bagi kamu pada diri Rasulullah itu contoh ikutan yang baik iaitu bagi orang yang sentiasa mengharapkan (keredhaan) Allah dan (balasan baik) hari akhirat serta ia pula menyebut dan mengingat Allah banyak-banyak (dalam masa susah dan senang). (Surah al-Ahzab: ayat 21).

Sabda Rasulullah S.A.W. bermaksud: Sesiapa yang menghidupkan sunnah daripada sunnahku yang telah ditinggalkan selepas aku maka sesungguhnya baginya pahala seumpama pahala orang yang melakukannya tanpa sedikitpun berkurangan sementara sesiapa yang mengadakan bidaah yang sesat yang tidak diredhai Allah dan rasul-Nya baginya dosa seumpama dosa-dosa yang dilakukan mereka di mana tidak sedikitpun berkurangan. (Riwayat al-Tarmizi dan Ibnu Majah).

PENUTUP

Sebagai umut Islam yang sayangkan baginda SAW hendaklah kita mengikuti segala suruhannya dan meninggalkan segala larangannya. Ini sahajalah bukti yang paling kukuh bahawa kita menyayangi dan mencintai Rasulullah SAW sepenuh jiwa. Akhir sekali, di kesempatan ini saya ingin mengucapkan selamat menyambut Sambutan Maulidur Rasul SAW 1432 H / 2011 M kepada seluruh umat Islam. Jadikanlah amalan mengikuti ajaran baginda SAW pada setiap ketika dan bukan sekali dalam setahun.

Wallahualam.

**Sumber : Artikel iluvislam.com**

Friday, February 11, 2011

~Paratyphoid Fever~


**sambungan entry ~CNY~**

First, sebelum start ngan story 4 hari 4 malam kami di hospital, Dee nak share skit tentang penyakit 'Paratyphoid Fever'...

**Paratyphoid fevers or Enteric fevers are a group of enteric illnesses caused by strains of the bacterium Salmonella paratyphi. There are three species of Salmonellae that cause paratyphoid: Salmonella paratyphi A, S. paratyphi B (or S. schottmuelleri) and S. paratyphi C (S. hirschfeldii).

They are transmitted by means of contaminated water or food.

The paratyphoid bears similarities with typhoid fever, but its course is more mild from typhoid fever.**


hermm, ni laa yg sedang En.HUBster alami skang..nasib dpt find out cepat..kalu tak, sure jd lagi teruk..huhu


Dalam hal sakit2 ni kan, sebenarnya xnak laa blame mana2 pihak..bukan tak yakin ngan khidmat hospital kerajaan, tapi thru my mom experience (before this was a very experience's nurse), mama dah penah keje at both hospital, gov & private..bg gov hospital, diorg mmg ade prosedur2 tertentu before masukkan pesakit ke wad..tp, xkan laa nak tggu smpi patient tu jatuh tergolek @ guling2 sakit depan hospital br nak suh admit kan..bila kata demam xbaik lebih 3 ari je, asik dok buat blood test utk denggi je..bila tgk reading dah ok, kiranya dah ok..jgn laa mcm tu..kami percaya hospital kerajaan laa yang kami dtg utk mendapatkan khidmat anda dulu sblm decide terus ke private..tp bila dok asik amik darah je, but come out with the same result, mmg frust laa kan..mcm xde solution pape..last skali doc kata, "ok, u xde denggi, u ble balik"..huh, mcm tu je..mmg sgt xpuas ati..

Bila dah tgk condition En.HUBster yg makin teruk, mmg nekad lah nak g private hospital..nasib laa kan, mahal pon mahal lah..dr awal lagi mama dah ckp, kalu sakit mcm ni & kalu dr awal direct ke private hospital, doc mmg dah suh admit..sbb bdn sgt lemah..at least before find out ape sktnya, doc akan confirm suh msk drip..so ble laa bg tenaga skit..tgk2 mmg btl..kami g Hospital Mawar, Seremban 8/2/2011 malam, doc terus soh admit bila tgk condition En.HUBster yg sgt lemah..siap amik darah buat detail blood test..esknya doc terus bgtau yg En.HUBster sebenarnya kena Paratyphoid Fever..bukan demam biasa tau..mmg terkejut laa kan..doc ckp En.HUBster kene virus typhoid type A mengikut pada result detail blood test tu..huhu..tp nasib laa cepat, kalu virus tu dah merabak makin byk, alamatnya makin lama lah En.HUBster dok kat hospital..

peace org xlarat..hehe ;p

skang ni, walaupon dah ble discharge, tp En.HUBster still kene byk berehat..xleh nak lasak2 sgt sbb virus ni mmg slalu akan serang kat usus..so kalu lasak2 sgt, akan menyebabkan En.HUBster rasa nak termuntah je..makan pon nak kene kerap tp dlm kuantiti yg sikit..

**get well soon ye Cayang..me love u sooooo much, muahhh ;-*

Monday, February 7, 2011

~Viral Fever~

Introduction

Viral fever refers to a broad spectrum of conditions where viral infections are associated with elevations of body temperature. The term encompasses a wide variety of viral infections, some of which can be clearly identified by their symptoms and signs. These viral infections may show generalized symptoms, but may target specific organs.
Headaches, body aches and a skin rash characterize most of these viral fevers. They may affect any age group, and are seen world-wide. They require only symptomatic treatment. Some are highly contagious. Most of them are not dangerous and self-limited, but some can progress rapidly leading to death.

Cause and Pathogenesis


Most viral infections are spread by inhalation of aerosolized particles, by intake of contaminated water or food, or by direct contact. Infection then spreads locally and thereafter into the blood stream or lymph channels. Some of the viral infections can be transmitted sexually or by direct inoculation into the blood stream.
The duration of the primary infection may vary from days to several weeks. Manifestation of the disease clinically is usually a consequence of the virus multiplying at a specific site. Even though the fever comes down, in some infections the virus continues to multiply and cause persistent infection.

Symptoms and Signs

Once the virus enters the body, there is an incubation period when the virus multiplies to a level high enough to cause infection. This is followed by a prodromal phase of fatigue, malaise and body and muscle aches that may lead to the onset of fever. The fever may be low grade or high grade and remittent. Inflammation of the pharynx, a running nose, nasal congestion, headache, redness of the eyes, cough, muscle and joint pains and a skin rash could be present.
The fatigue and body pain could be disproportionate to the level of fever, and lymph glands may swell up. The illness is usually self-limited but the fatigue and cough may persist for a few weeks. Sometimes pneumonia, vomiting and diarrhea, jaundice or arthritis (joint swelling) may complicate the initial viral fever. Some viral fevers are spread by insects, for example, arbovirus, can cause a bleeding tendency, which results in bleeding from the skin and several other internal organs and can be fatal.

Investigations and Diagnosis

The diagnosis and management of viral fevers is based more on the clinical presentation than by laboratory investigations. Since these infections are commonly self-limited, investigations are unnecessary. The diagnosis is made by the typical history of fever with severe muscle and joint pains. Skin rash and lymph gland swellings have to be specifically looked for.
Laboratory investigations are undertaken to rule out other bacterial infections rather than to confirm viral fever. Blood tests will not show any increase in the white blood cells, which typically occurs with bacterial infections. The numbers of lymphocytes may be increased. The Erythrocyte Sedimentation Rate (ESR) is not elevated. Confirmation is by culture of virus from the relevant specimens such as nasal swabs, and skin rash or by increase in antibody levels in serial blood samples.

Treatment and Prognosis

Treatment of viral fever is purely symptomatic with antipyretic and analgesic drugs. Bed rest and adequate fluid intake is advised. Nasal decongestants may be beneficial. Specific antiviral therapy is not routinely recommended. Steroids are not advised as it may lead to bacterial super-infection. Only in cases of super-infection do antibiotics need to be prescribed. It is important that antibiotics are NOT routinely used for prophylaxis.
Complications of viral infections like pneumonia (viral or super-infection by bacteria) need to be addressed specifically by clearance of respiratory secretions and utilizing ventilator assistance if hypoxia is severe. Symptoms of gastroenteritis should be managed with anti-motility agents. Most viral fevers recover completely in a week although fatigue may persist for a few weeks.

Prevention

Viral fevers are difficult to prevent. They occur as epidemics of infection depending on their mode of spread. Vaccines have been tried targeting the respiratory and gastrointestinal viruses with little success due to several sub-groups of viruses with different forms of antigen city, all of which cannot be covered with a single vaccine. Fortunately since most infections are mild and self-limited, we can be assured of a full recovery.

Source

Dr. V.Ramasubramaniam MBBS, MD, MRCP.
Dr.V.Ramasubramaniam is an Assistant Professor of Medicine and heads the Division of Infectious Diseases at the Sri Ramachandra Medical College and Research Institute

**Just some knowledge to share ;)

~CNY~

gong xi, gong xi!!
hehe, epi cina laya maa ;p

em, cuti CNY kami adalah dengan berulang-alik ke hospital kajang..
mmg sgt best kan travel ulang-alik hospital..
tp knape ek?

-3/2/2011-
haa, lepas dekat 3 hari En.HUBster xbaik2 gak demam, ape lagi, terus laa bwk die g hospital..dah kene amik darah..1st amik, result ok but still below rate utk org2 sihat..doc ckp platelet ade rendah skit tp sel darah merah ok..jadi kene amik lagi darah keesokan harinya..

-4/2/2011-
hari ni g lahi amik darah..tunggu punya tunggu, tgk2 result xmemuaskan..reading utk platelet & sel darah merah MENURUN....ape!!! huhu, cek dah mula risau nih...ape yg perlu dibuat?? doc advise, esok xyah dtg amik darah lagi..dtg lusa..just kene rehat byk2 kat umah + minum liquid byk2 (minuman isotonik, susu & jus buah sbb air kosong je xcukup utk membantu nak pulihkan demam) + continuous amik paracetamol every 4 hours..

-5/2/2011-
so ape lagi, hari ni jd part-time nurse laa jap kan..every 1 hour mst bg En.HUBster minum segelas air..selang2 laa air yg doc suruh tu..kalu nak harap die minum sndr, mmg xjalan laa..biar die kembung perut pon xpe..stiap 4 jam kasi ubat plak..makan plak jenis sup2 je sepanjang raya cina ni..huh, kalu xbaik gak xtau laa..

-6/2/2011-
ari ni kene amik darah lagi..before g hospital, mmg berdoa laa byk2 kan supaya lps ni dah ok n xyah laa nak ulang-alik hospital lagi..tunggu punya tunggu lagi, doc pggl nk bg result..n YES!! berjaya MENAIKkan balik reading platelet n sel darah merah En.HUBster I ni..fuhhh, lega rasanya..berbaloi jd nurse jap ari ni ;) doc ckp kalu menurun lagi, En.HUBster akan ditahan n dirawat as pesakit denggi..huhu, TAK NAK!! tp Alhamdulillah, sume dah ok blk..so doc ckp En.HUBster just kene VIRAL FEVER..viral fever xbahaya, tapi kalu x dipantau dgn btl, bleh menyebabkan M***..nauzubillah...viral fever xkan baik dgn serta merta..die akan slow2 baik tp mmg kene minum air byk2..n paracetamol/panadol jgn lepas..sebab nak bunuh virus dlm bdn tu..

-7/2/2011-
so ari ni ape lagi, start keje mcm biasa blk laa kan..hopefully En.HUBster ok di quarry..kene sentiasa remind die nih suh minum air byk2 ;)


**En.HUBster berulang kali ckp "cian kat B, cuti panjang kene jg Cyg plak..sepatutnya kita dah ble nak g bercuti mana2..dah laa Cyg susah nak dpt cuti..dah dpt cuti pnjg, kene dok umah & ulang-alik hospital plak"..alah, terharunya dgr En.HUBster ckp mcm tu ;( tp xpe, nnt kita plan lain k g holiday =)

Wednesday, February 2, 2011

Anuar Zain - Ku Berjanji Kerna Cinta [HQ]



kita layan lagu laa plak kan ;) sgt suka lagu ni sbb kalu perasan, melodi die ala2 cite fairy tales dlm disney tuh..perasan tak?? hehe..so layanzzzz =)

Monday, January 31, 2011

HUBster Diserang Demam Panas!!

mcm mn laa my HUBster ble demam nih? HUBster kalu sekali demam mmg lambat baru nak baik..huhu

tapi tulah, degil kan..org ckp jgn g men bola tgh musim ujan ni..nak gak g main..balik men bola siap ble g karok lagi..ish3, time tu xigt plak nak demam kan..balik umah baru laa nak mengaduh sakit..huh, layan je lah ;p

dari ahad smpi ke ari ni, demam tak kebah lgsg..dok panas mcm tu lah..smlm siap amik cuti semata2 nak teman HUBster kat umah..tak harap sgt laa tggl org laki kat umah sorg dgn keadaan mcm tu..ade suggestion tak mcm mn nak kurangkan panas?? huhu, dok demah badan slalu pon xjalan..huhu

Friday, January 28, 2011

~Penenang Jiwa~

penenang jiwa?? jiwa kacau ke?? em, ade laa skit2 kadang2 tu bila facing ngan org yg xmemahami @ xmau memahami & xpenah rasa mcm ape yg kita penah lalui...FYI, utk sape2 yg xtau lg kan, D mengalami keguguran due to blighted ovum...mmg xde tanda2 lgsg yg menunjukkan D keguguran..sbbnya xbleeding lgsg..manalah nak tau kan..D pon br 1st time preggy..ilang trs title bunting pelamin (br 2 minggu kawen dah confirm preggy..giler cepat)..huhu...ade gak tny doc ape puncanya..rahim D ni xkuat ke?? but doc said, "it's nothing wrong with ur womb..it's alwez happened in 1st trimester when the baby's development not well..plus, u're not bleeding..ini bermaksud rahim u kuat utk pegang kantung baby, cuma tumbesaran baby yang tak menjadi"...see, D ok je tau (utk sape2 yg xpenah @ xnak paham mengapa terjadinya mcm ni..huh~~so plz jgn asik nk salahkan pompuan je k..asal gugur je, pompuan gak disalahkan..kena laa tau sbbnya dulu ye)..maybe dah mmg ditakdirkan mcm tu..Allah nak uji dulu hamba Dia yg sorg ni..nak tgk tahan ke tak tahan..
.
.
tapi disebalik ujianNya ni, bila pk2 balik, byk yg Allah dah bagi n permudahkan..mmg kita sebagai manusia akan slalu nmpk yg buruk je..teruknyalah ujian dr Allah kan..tp yg baik dtg dariNya xpulak kita bersyukur kan..hurm~~
.
.
so ni ade few piccas bagi penenang jiwa utk kes2 mcm D ni ;) mmg kami2 yg bernasib lebih kurang sama akan rasa nak layan piccas ni byk2..sejuk n terubat skit ati =)
.
.

.






p/s: kredit to Madam Intan & Mommy-to-be Yun for inspiration ;)


Wednesday, January 26, 2011

Soon to be My Home Sweet Home *Weeee~~ ;)

halu2 sume!!~ sbenarnya nk update about my life in year 2010..tp disebabkan tahap kemalasan yg menggunung tingginya, D update dulu ape yg me n hubby will get in 2011..about 2010, D akan update in the nxt entry k..hehe, lagi excited nk update entry ni sbb rsnya dah xsbr giler nak g potong reben nih..hehe (^_*)v
.
.
Dimulakan ceritanya begini...start bulan 8 tahun lepas, me n hubby dah pasang hasrat utk memiliki umahku syurgaku sndr..maklumlah, sejak kawen kami still dok bwh ketiak parents lagi kan..so start bulan 8 tu dah terasa mcm perlu utk kami hidup berdikari (aceh ayat..hehe)..jadi survey punya survey, dari 1 developer ke 1 developer kami jmpa, dari 1 show house ke 1 show house kami g tgk, last skali terpanggil utk g tgk umah under Seri Pajam..mula tu igt biasa2 jelah kan..tp 1st impression dah mcm baik kan dari salesman die..kita pon jd tertarik laa..bukan mcm sesetengah developer, mentang2 laa kami dua ni keje site, pakai baju pon mst laa ala2 site gak kan (lps keje ms tu, terus g kat Seri Pajam)..xkan laa nk melawa melaram bagai nak ke site..tak dilayannye kami..kalu layan pon, acuh x acuh je..kalu yg dtg tu bangsa C, boleh plak layan elok2 kan..padahal lagi serabai dr kami..huh, xptt sungguh (emo jap ttb~~)
.
.
k, smbg blk..hehe..lepas salesman tu explain segalanya..kami pon dibawa ke show house..masuk2 je, terus tertarik mcm kene panah ngan baby cupid yg dok main panah2 tu..bak kata En.Hubby, terbulat2 mata tgk design umah tu..sgt puas ati..n secara xsengaja terkeluar lah ayat "cyg, b nak laa umah ni..sgt memenuhi citarasa!!" hehe..
.
.
ni baru show house kosong..dibawanya pula kami msk fully furnished show house..aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!!! mmg menjerit lah (dlm ati jelah kan..malu ngat aih kat salesman tuh..hehe)..sgt10x lawa k..ade dekat 10 kali kot round dlm umah tu..smpi rs mcm ble x buat2 terkunci kat dlm umah tu..hehe..dah berangan2 dah mcm mn nak deco2 umah kami nnt if jadi beli umah kat seri pajam ni ;)
.
.
Jadi, lepas perbincangan ngan kedua2 belah parents, kami pon mendapat restu utk beli umah tu..yeayyyy!!! =) En.Hubby pon ape lg, trs g letak deposit..n surprisingly, salesman tu br bgtau ms En.Hubby g letak deposit tu, harga umah kami lagi murah dari harga biasa sbb umah kami under bumi lot (minus about 10%) + we are given a blacky kitchen cabinet attached with stove & hood....woowww!!! Alhamdulillah...mmg rezeki yg tidak disangka2 dariMU ya Allah!! ku bersyukur sgt...inilah yg dikatakan setiap ujian yg Allah berikan, pasti akan ade hikmah disebaliknya ;) Aminnn....
.
.
So, untuk pengakhiran tahun 2010, Alhamdulillah kami telah melengkapkan 1 lagi keperluan kami sebagai hubby n wifey iaitu sebuah rumahku syurgaku di Seri Pajam (^_^)..ia dijangka siap ujung tahun ni @ awal tahun depan..InsyaAllah ;)
.
.
.
ni ade laa skit2 gmbr utk tatapan sume =)
Our home type d'Camellia EXTRA ~ thats why we get eXtra advantages ;)
.
.
the Artist view of our Home Sweet Home ;)
.
.
the real hall of our Home Sweet Home ~ really love the deco ;)
.
.
the staircase and the tiles ;)
.
.
the balcony ~ luaskan *wink2* ;)
.
.
p/s: ade lg sebenarnya nak story2, tp smpi sini dulu laa ye..nxt entry will be the progress of Our HSH ;)