Pages

Subscribe:

Saturday, February 26, 2011

Thursday, February 24, 2011

✿◕‿◕ A Short Anniversary Gateway ◕‿◕✿

sedar tak sedar, dah setahun rupanya usia perkahwinan kami..yelah, masing2 pon bz..but still, dalam ke'bz'an masing2, we still manage to celebrate our 1st anniversary together walaupon dengan keadaan yg tergesa2 n me br balik from kursus (ble plak ade kursus time2 nak celebrate anniversary..huhu ๏̯̃๏ )
.
tapi xpe, dengan last minute punya plan, kami telah sepakat utk celebrate dekat2 je..so kami pon booked hotel kat Melaka..yihooo!! (✿◠‿◠) walaupon terlambat skit nak celebrate, yg penting kami HAPPY!!! (a♥‿♥a)
.
.
so ni ade laa skit bingkisan dr celebration kami ツ
.
.
(¯`v´¯)
.`·.¸.·´ ?
¸.·´¸.·´¨) ¸.·*¨)
(¸.·´ (¸.·´ .·´ ¸
.
.
from me to him ;) tp En.HUBster xde bg pape pon ;( em, bz sgt kot smpi xt'igt nk bg pape..tp xpe, yg penting kasih sayang Cyg kat B xberubah ye..Happy 1st Anniversary my Dear!! love u so much!!
.

..di depan Bukit St. Paul..

at Mahkota Hotel Melaka..dah nak balik dah time ni..walaupon kejap, but we manage to get our most precious moment of 1st anniversary celebration ♥♥♥

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

and,,,,surprise!!!!! i've got an anniversary gift toooooo!!! hehehe, kembang kuncup idong i tau bila dpt ni ≧◡≦

tadaaaa!!! walaupon lmbt skit dpt, but still saya sukaaaa sangaaatttt!!! thank u darling (✿◠‿◠) akhirnya En.HUBster tau gak nk buat surprise..hehe

Tuesday, February 15, 2011

~Ya Rasulullah~Selawat dan Salam ke atas Junjungan Besar Nabi Muhammad SAW sempena Maulidur Rasul SAW 1432H/2011M~

Sambutan memperingati Maulid (kelahiran) Rasulullah SAW bukanlah suatu perkara yang asing di dalam masyarakat kita. Tanggal 12 Rabiulawal setiap tahun inilah umat Islam akan memenuhi ruang masjid ataupun kawasan-kawasan terpilih untuk menyambut Maulidul Rasul dengan diadakan pelbagai acara seperti: Membaca al-Quran al-Karim dan berceramah mengenai sirah baginda SAW ataupun beselawat serta berzanji dan pelbagai acara lagi dan pada akhirnya kadang-kala diadakan sedikit jamuan. Mimbar-mimbar Jumaat juga tidak terlepas dari berkhutbah dengan penuh bersemangat untuk menyatakan cintanya umat ini terhadap baginda SAW.

Semperna perayaan Sambutan Maulidur Rasul S.A.W. pada tahun 1432 H / 2011 M ini, saya ingin mengajak semua umat Islam untuk mengingati dan menghayati sirah baginda SAW dan seterusnya mengikuti serta mentaati segala ajaran yang telah dibawakan oleh Rasulullah SAW kepada kita. Tulisan ini sama sekali tidak akan membahaskan hukum menyambut Sambutan Maulidur Rasul SAW kerana persoalan ini terlalu kerap dibahaskan pelbagai pihak saban tahun dan ia adalah masalah khilafiyyah yang tidak akan selesai hingga Kiamat.

Oleh itu, di kesempatan ini, saya ingin mengambil sedikit ruang untuk menceritakan dan ingin mengingatkan beberapa perkara yang mungkin ada di kalangan kita yang terlupa tentang Rasulullah SAW. Semoga tulisan ringkas ini mendapat manfaatnya. InsyaAllah.

KEPUTERAAN RASULULLAH SAW

Adapun nasab keturunan baginda SAW adalah: Muhammad bin Abdullah bin Abdul Mutalib bin Hashim bin Abdul Manaf. Dikatakan bahawa nasib baginda SAW ini sampai kepada Nabi Ismail AS.

Nabi Muhammad SAW lahir pada tahun Gajah iaitu tahun tentera Abrahah melanggar masuk untuk menyerang dan menawan kota Makkah. Namun percubaan untuk menawan Kaabah ini menemuni jalan kegagalan apabila Allah Taala menghantar sekumpulan burung Ababil untuk memusnahkan angkatan tentera Abrahah itu dalam sekelip mata sahaja. Mengikut pendapat yang paling hampir bahawa baginda SAW telah dilahirkan pada 12 Rabiulawal tahun itu (terdapat juga beberapa pendapat lain lagi).

Baginda SAW adalah seorang yatim ketika dilahirkan. Bapanya wafat ketika usia baginda SAW dua bulan dalam kandungan ibunya. Setelah dilahirkan baginda SAW dipelihara oleh datuknya Abdul Mutalib kemudian disusukan oleh Halimah binti Abi Zuwaib dari puak Bani Saad Bakri.

Kampung Bani Saad pada ketika itu mengalami kemarau yang teruk. Setelah sampai Nabi Muhammad SAW untuk menyusu maka kampung tersebut berubah dari sebuah kampung yang tandus kepada sebuah kampung yang subur lagi menghijau. Di kampung ini jugalah baginda SAW telah dibedah perut oleh malaikat ketika usia baginda lima tahun. Ini adalah di antara keberkatan dan mukjizat baginda SAW yang telah dikurniakan oleh Allah Taala.

Ibu baginda SAW telah wafat ketika usia baginda enam tahun. Ini menyebabkan baginda SAW menjadi yatim piatu. Kemudian baginda dipelihara dan dididik pula oleh datuknya Abdul Mutalib sehingga usia baginda lapan tahun. Setelah datuknya meninggal dunia baginda dipelihara oleh bapa saudaranya Abu Talib.

RASULULLAH SAW UTUSAN ALLAH TAALA

Rasulullah SAW merupakan pesuruh Allah Taala yang diutuskan kepada umat Islam dan seluruhnya. Sebagai umat Islam yang beriman maka wajiblah kita mentaati segala perintah dan suruhan yang datangnya dari junjungan besar Rasulullah SAW tanpa membantahnya walaupun sedikit. Perintah mentaati rasul-Nya amat jelas dinyatakan di dalam nas-nas dari al-Quran al-Karim ataupun al-Hadis antaranya:

Firman Allah Taala bermaksud: Wahai orang-orang yang beriman! Taatlah kamu kepada Allah dan taatlah kamu kepada rasul (Rasulullah S.A.W) dan kepada orang-orang yang berkuasa dari kalangan kamu. Jika kamu berbantah-bantah (berselisihan) dalam sesuatu perkara maka hendaklah kamu mengembalikannya kepada (kitab) Allah (al-Quran) dan sunnah rasul-Nya jika kamu benar beriman kepada Allah dan hari akhirat. Yang demikian adalah lebih baik (bagi kamu) dan lebih elok pula kesudahannya. (Surah an-Nisa: ayat 59).

Oleh itu, sebagai tanda kita mengimani dan mencintai Rasulullah SAW, beberapa perkara yang akan saya nyatakan di bawah ini boleh dijadikan pegangan kita:

BERADAB DENGAN RASULULLAH SAW

Firman Allah Taala bermaksud: Wahai orang-orang yang beriman! Janganlah kamu memandai-mandai (melakukan sesuatu perkara) sebelum (mendapat hukum atau kebenaran) Allah dan rasul-Nya dan bertakwalah kamu kepada Allah, sesungguhnya Allah Maha Mendengar lagi Maha Mengetahui. (Surah a-Hujuraat: ayat 1).

Firman Allah Taala bermaksud: Janganlah kamu jadikan seruan atau panggilan rasul (Rasulullah SAW) di antara kamu seperti seruan atau panggilan sesama kamu. (Surah an-Nur: ayat 63).

MENTAATI RASULULLAH SAW

Firman Allah Taala bermaksud: Wahai orang-orang yang beriman! Taatlah kamu kepada Allah dan taatlah kepada rasul (Rasulullah SAW) dan jaganlah kamu batalkan amal-amal kamu. (Surah Muhammad: Ayat 33).

Firman Allah Taala bermaksud: Dan apa jua perintah yang dibawa oleh rasul (Rasulullah SAW) kepada kamu maka terimalah serta amalkan dan apa jua yang dilarang-Nya kamu melakukannya maka patuhilah larangan-Nya. (Surah al-Hasyr: ayat 7).

Firman Allah Taala bermaksud: Katakanlah (Wahai Muhammad): Taatilah kamu kepada Allah dan rasul-Nya. Oleh itu, jika kamu berpaling (menderhaka) maka sesungguhnya Allah tidak suka kepada orang-orang yang kafir. (Surah ali-Imran: ayat 32).

BERSELAWAT KE ATAS RASULULLAH SAW

Firman Allah Taala bermaksud: Sesungguhnya Allah dan malaikatNya berselawat (memberi segala penghormatan dan kebaikkan) kepada Nabi (Muhammad S.A.W), wahai orang-orang yang beriman, berselawatlah kamu kepadanya serta ucapkanlah salam sejahtera dengan penghormatan yang sepenuhnya. (Surah al-Ahzab: ayat 56).

Sabda Rasulullah S.A.W. bermaksud: Orang yang bakhil ialah mereka yang disebut namaku akan tetapi ia tidak berselawat kepadaku. (Riwayat al-Baihaqi).

Sabda Rasulullah S.A.W. bermaksud: Sesiapa yang berselawat kepadaku sekali maka Allah akan selawat kepadanya sepuluh kali. (Riwayat Muslim).

MENGASIHI RASULULLAH SAW

Firman Allah Taala bermaksud: Katakanlah (wahai Muhammad): Jika benar kamu mengasihi Allah maka ikutlah daku nescaya Allah mengasihi kamu serta mengampunkan dosa-dosa kamu. Dan (ingatlah) Allah Maha Pengampun lagi Maha Mengasihi. (Surah ali-Imran: ayat 31).

Sabda Rasulullah S.A.W. bermaksud: Demi jiwaku berada di bawah kekuasaan Allah, seseorang kamu tidak beriman sehinggalah dia mencintaiku (Rasulullah S.A.W) lebih daripada kecintaannya kepada anaknya, ayahnya dan manusia keseluruhannya. (Riwayat al-Bukhari dan Muslim).

Sabda Rasulullah S.A.W. bermaksud: Tiga perkara sesiapa yang memiliki tiga perkara tersebut maka ia memiliki kemanisan iman: Mencintai Allah dan rasul-Nya lebih daripada cinta kepada perkara lain... (Riwayat al-Bukhari dan Muslim).

MENGIKUTI SUNNAH RASULULLAH SAW

Firman Allah Taala bermaksud: Demi sesungguhnya, adalah bagi kamu pada diri Rasulullah itu contoh ikutan yang baik iaitu bagi orang yang sentiasa mengharapkan (keredhaan) Allah dan (balasan baik) hari akhirat serta ia pula menyebut dan mengingat Allah banyak-banyak (dalam masa susah dan senang). (Surah al-Ahzab: ayat 21).

Sabda Rasulullah S.A.W. bermaksud: Sesiapa yang menghidupkan sunnah daripada sunnahku yang telah ditinggalkan selepas aku maka sesungguhnya baginya pahala seumpama pahala orang yang melakukannya tanpa sedikitpun berkurangan sementara sesiapa yang mengadakan bidaah yang sesat yang tidak diredhai Allah dan rasul-Nya baginya dosa seumpama dosa-dosa yang dilakukan mereka di mana tidak sedikitpun berkurangan. (Riwayat al-Tarmizi dan Ibnu Majah).

PENUTUP

Sebagai umut Islam yang sayangkan baginda SAW hendaklah kita mengikuti segala suruhannya dan meninggalkan segala larangannya. Ini sahajalah bukti yang paling kukuh bahawa kita menyayangi dan mencintai Rasulullah SAW sepenuh jiwa. Akhir sekali, di kesempatan ini saya ingin mengucapkan selamat menyambut Sambutan Maulidur Rasul SAW 1432 H / 2011 M kepada seluruh umat Islam. Jadikanlah amalan mengikuti ajaran baginda SAW pada setiap ketika dan bukan sekali dalam setahun.

Wallahualam.

**Sumber : Artikel iluvislam.com**

Friday, February 11, 2011

~Paratyphoid Fever~


**sambungan entry ~CNY~**

First, sebelum start ngan story 4 hari 4 malam kami di hospital, Dee nak share skit tentang penyakit 'Paratyphoid Fever'...

**Paratyphoid fevers or Enteric fevers are a group of enteric illnesses caused by strains of the bacterium Salmonella paratyphi. There are three species of Salmonellae that cause paratyphoid: Salmonella paratyphi A, S. paratyphi B (or S. schottmuelleri) and S. paratyphi C (S. hirschfeldii).

They are transmitted by means of contaminated water or food.

The paratyphoid bears similarities with typhoid fever, but its course is more mild from typhoid fever.**


hermm, ni laa yg sedang En.HUBster alami skang..nasib dpt find out cepat..kalu tak, sure jd lagi teruk..huhu


Dalam hal sakit2 ni kan, sebenarnya xnak laa blame mana2 pihak..bukan tak yakin ngan khidmat hospital kerajaan, tapi thru my mom experience (before this was a very experience's nurse), mama dah penah keje at both hospital, gov & private..bg gov hospital, diorg mmg ade prosedur2 tertentu before masukkan pesakit ke wad..tp, xkan laa nak tggu smpi patient tu jatuh tergolek @ guling2 sakit depan hospital br nak suh admit kan..bila kata demam xbaik lebih 3 ari je, asik dok buat blood test utk denggi je..bila tgk reading dah ok, kiranya dah ok..jgn laa mcm tu..kami percaya hospital kerajaan laa yang kami dtg utk mendapatkan khidmat anda dulu sblm decide terus ke private..tp bila dok asik amik darah je, but come out with the same result, mmg frust laa kan..mcm xde solution pape..last skali doc kata, "ok, u xde denggi, u ble balik"..huh, mcm tu je..mmg sgt xpuas ati..

Bila dah tgk condition En.HUBster yg makin teruk, mmg nekad lah nak g private hospital..nasib laa kan, mahal pon mahal lah..dr awal lagi mama dah ckp, kalu sakit mcm ni & kalu dr awal direct ke private hospital, doc mmg dah suh admit..sbb bdn sgt lemah..at least before find out ape sktnya, doc akan confirm suh msk drip..so ble laa bg tenaga skit..tgk2 mmg btl..kami g Hospital Mawar, Seremban 8/2/2011 malam, doc terus soh admit bila tgk condition En.HUBster yg sgt lemah..siap amik darah buat detail blood test..esknya doc terus bgtau yg En.HUBster sebenarnya kena Paratyphoid Fever..bukan demam biasa tau..mmg terkejut laa kan..doc ckp En.HUBster kene virus typhoid type A mengikut pada result detail blood test tu..huhu..tp nasib laa cepat, kalu virus tu dah merabak makin byk, alamatnya makin lama lah En.HUBster dok kat hospital..

peace org xlarat..hehe ;p

skang ni, walaupon dah ble discharge, tp En.HUBster still kene byk berehat..xleh nak lasak2 sgt sbb virus ni mmg slalu akan serang kat usus..so kalu lasak2 sgt, akan menyebabkan En.HUBster rasa nak termuntah je..makan pon nak kene kerap tp dlm kuantiti yg sikit..

**get well soon ye Cayang..me love u sooooo much, muahhh ;-*

Monday, February 7, 2011

~Viral Fever~

Introduction

Viral fever refers to a broad spectrum of conditions where viral infections are associated with elevations of body temperature. The term encompasses a wide variety of viral infections, some of which can be clearly identified by their symptoms and signs. These viral infections may show generalized symptoms, but may target specific organs.
Headaches, body aches and a skin rash characterize most of these viral fevers. They may affect any age group, and are seen world-wide. They require only symptomatic treatment. Some are highly contagious. Most of them are not dangerous and self-limited, but some can progress rapidly leading to death.

Cause and Pathogenesis


Most viral infections are spread by inhalation of aerosolized particles, by intake of contaminated water or food, or by direct contact. Infection then spreads locally and thereafter into the blood stream or lymph channels. Some of the viral infections can be transmitted sexually or by direct inoculation into the blood stream.
The duration of the primary infection may vary from days to several weeks. Manifestation of the disease clinically is usually a consequence of the virus multiplying at a specific site. Even though the fever comes down, in some infections the virus continues to multiply and cause persistent infection.

Symptoms and Signs

Once the virus enters the body, there is an incubation period when the virus multiplies to a level high enough to cause infection. This is followed by a prodromal phase of fatigue, malaise and body and muscle aches that may lead to the onset of fever. The fever may be low grade or high grade and remittent. Inflammation of the pharynx, a running nose, nasal congestion, headache, redness of the eyes, cough, muscle and joint pains and a skin rash could be present.
The fatigue and body pain could be disproportionate to the level of fever, and lymph glands may swell up. The illness is usually self-limited but the fatigue and cough may persist for a few weeks. Sometimes pneumonia, vomiting and diarrhea, jaundice or arthritis (joint swelling) may complicate the initial viral fever. Some viral fevers are spread by insects, for example, arbovirus, can cause a bleeding tendency, which results in bleeding from the skin and several other internal organs and can be fatal.

Investigations and Diagnosis

The diagnosis and management of viral fevers is based more on the clinical presentation than by laboratory investigations. Since these infections are commonly self-limited, investigations are unnecessary. The diagnosis is made by the typical history of fever with severe muscle and joint pains. Skin rash and lymph gland swellings have to be specifically looked for.
Laboratory investigations are undertaken to rule out other bacterial infections rather than to confirm viral fever. Blood tests will not show any increase in the white blood cells, which typically occurs with bacterial infections. The numbers of lymphocytes may be increased. The Erythrocyte Sedimentation Rate (ESR) is not elevated. Confirmation is by culture of virus from the relevant specimens such as nasal swabs, and skin rash or by increase in antibody levels in serial blood samples.

Treatment and Prognosis

Treatment of viral fever is purely symptomatic with antipyretic and analgesic drugs. Bed rest and adequate fluid intake is advised. Nasal decongestants may be beneficial. Specific antiviral therapy is not routinely recommended. Steroids are not advised as it may lead to bacterial super-infection. Only in cases of super-infection do antibiotics need to be prescribed. It is important that antibiotics are NOT routinely used for prophylaxis.
Complications of viral infections like pneumonia (viral or super-infection by bacteria) need to be addressed specifically by clearance of respiratory secretions and utilizing ventilator assistance if hypoxia is severe. Symptoms of gastroenteritis should be managed with anti-motility agents. Most viral fevers recover completely in a week although fatigue may persist for a few weeks.

Prevention

Viral fevers are difficult to prevent. They occur as epidemics of infection depending on their mode of spread. Vaccines have been tried targeting the respiratory and gastrointestinal viruses with little success due to several sub-groups of viruses with different forms of antigen city, all of which cannot be covered with a single vaccine. Fortunately since most infections are mild and self-limited, we can be assured of a full recovery.

Source

Dr. V.Ramasubramaniam MBBS, MD, MRCP.
Dr.V.Ramasubramaniam is an Assistant Professor of Medicine and heads the Division of Infectious Diseases at the Sri Ramachandra Medical College and Research Institute

**Just some knowledge to share ;)

~CNY~

gong xi, gong xi!!
hehe, epi cina laya maa ;p

em, cuti CNY kami adalah dengan berulang-alik ke hospital kajang..
mmg sgt best kan travel ulang-alik hospital..
tp knape ek?

-3/2/2011-
haa, lepas dekat 3 hari En.HUBster xbaik2 gak demam, ape lagi, terus laa bwk die g hospital..dah kene amik darah..1st amik, result ok but still below rate utk org2 sihat..doc ckp platelet ade rendah skit tp sel darah merah ok..jadi kene amik lagi darah keesokan harinya..

-4/2/2011-
hari ni g lahi amik darah..tunggu punya tunggu, tgk2 result xmemuaskan..reading utk platelet & sel darah merah MENURUN....ape!!! huhu, cek dah mula risau nih...ape yg perlu dibuat?? doc advise, esok xyah dtg amik darah lagi..dtg lusa..just kene rehat byk2 kat umah + minum liquid byk2 (minuman isotonik, susu & jus buah sbb air kosong je xcukup utk membantu nak pulihkan demam) + continuous amik paracetamol every 4 hours..

-5/2/2011-
so ape lagi, hari ni jd part-time nurse laa jap kan..every 1 hour mst bg En.HUBster minum segelas air..selang2 laa air yg doc suruh tu..kalu nak harap die minum sndr, mmg xjalan laa..biar die kembung perut pon xpe..stiap 4 jam kasi ubat plak..makan plak jenis sup2 je sepanjang raya cina ni..huh, kalu xbaik gak xtau laa..

-6/2/2011-
ari ni kene amik darah lagi..before g hospital, mmg berdoa laa byk2 kan supaya lps ni dah ok n xyah laa nak ulang-alik hospital lagi..tunggu punya tunggu lagi, doc pggl nk bg result..n YES!! berjaya MENAIKkan balik reading platelet n sel darah merah En.HUBster I ni..fuhhh, lega rasanya..berbaloi jd nurse jap ari ni ;) doc ckp kalu menurun lagi, En.HUBster akan ditahan n dirawat as pesakit denggi..huhu, TAK NAK!! tp Alhamdulillah, sume dah ok blk..so doc ckp En.HUBster just kene VIRAL FEVER..viral fever xbahaya, tapi kalu x dipantau dgn btl, bleh menyebabkan M***..nauzubillah...viral fever xkan baik dgn serta merta..die akan slow2 baik tp mmg kene minum air byk2..n paracetamol/panadol jgn lepas..sebab nak bunuh virus dlm bdn tu..

-7/2/2011-
so ari ni ape lagi, start keje mcm biasa blk laa kan..hopefully En.HUBster ok di quarry..kene sentiasa remind die nih suh minum air byk2 ;)


**En.HUBster berulang kali ckp "cian kat B, cuti panjang kene jg Cyg plak..sepatutnya kita dah ble nak g bercuti mana2..dah laa Cyg susah nak dpt cuti..dah dpt cuti pnjg, kene dok umah & ulang-alik hospital plak"..alah, terharunya dgr En.HUBster ckp mcm tu ;( tp xpe, nnt kita plan lain k g holiday =)

Wednesday, February 2, 2011

Anuar Zain - Ku Berjanji Kerna Cinta [HQ]



kita layan lagu laa plak kan ;) sgt suka lagu ni sbb kalu perasan, melodi die ala2 cite fairy tales dlm disney tuh..perasan tak?? hehe..so layanzzzz =)